Cimitirul Vesel din Săpânța

Nu este un secret faptul că moartea unei persoane dragi este, cu siguranță, una din cele mai dureroase experiențe prin care poate trece o persoană de-a lungul existenței sale pe Pământ. Deși există țări a căror cultură promovează ideea că trecerea pe lumea cealaltă a celor dragi este un proces bun, vesel și resping ideea de suferință, alegând să petreacă pentru răposat, România nu se enumeră printre aceste țări, la nivel de popor. Desigur, există indivizi care adoptă această credință, preferând să se bucure pentru cel ce a plecat dintre noi, dar cazurile acestea sunt rare. Dacă luați parte la o ceremonie de înmormântare pe teritoriul României, chiar dacă nu cunoașteți persoana decedată, veți fi atins puternic de tristețea acestui proces, de durerea din sufletul celor rămași în viață și de melancolia din cuvintele cântecelor bisericești destinate slujbei acesteia.

Motivele Întemeierii Cimitirului Vesel

Cu toate acestea, în ciuda culturii noastre care nu promovează veselia la înmormântări, există în Săpânța un cimitir pe cât de special, pe atât de bizar. Acest cimitir a luat formă în urma necesității rudelor și celor apropiați din această zonă de a rămâne cu amintiri frumoase legate de cel trecut în neființă. Ceva asemănător în acest sens este și tradiția de Paște, sărbătoare în timpul căreia românii merg la cimitir, vorbesc despre cei plecați dintre noi și dau de pomană pentru sufletul acestora. Probabil din același principiu s-a hotărât înființarea acestui cimitir unic, care alege să fie viu colorat și cu mesaje ușor amuzante pe pietrele funerare, în loc de sumbru și gri, cum sunt toate celelalte cimitire ale țării.

Funcțiile și Utilitatea Cimitirului Vesel

Chiar si în ziua de astazi cimititul este înca folosit pentru urmatoarele functii:

1. Funcția de Cimitir

Pietrele funerare din Cimitirul Vesel sunt colorate, care mai de care, în culori vii, decorate cu flori cel puțin la fel de colorate și împrejmuite de cruci la fel de frumoase. Mai mult decât atât, și inscripțiile de pe aceste pietre funerare sunt vesele și transmit o bună dispoziție. Majoritatea acestor inscripții aleg să prezinte în catrene (strofe de patru versuri) viața persoanei care își duce somnul veșnic acolo, însă, desigur, dacă se dorește realizarea unui text diferit, acest lucru poate fi realizat după dorința răposatului sau a familiei rămase în viață, atât timp cât textul este vesel.

2. Funcția de Muzeu în Aer Liber

În ciuda faptului că acest cimitir își păstrează funcția de bază, în interiorul său continuând să fie înmormântați oameni, Cimitirul Vesel din Săpânța este considerat a fi muzeu în aer liber. Mai mult decât atât, oameni din toată lumea vin să citească inscripțiile de pe pietrele funerare și să admire această operă de artă care a fost adoptata ca membra a patrimoniului UNESCO.

Fondatorul Cimitirului Vesel

Se spune că în anul 1935, Stan Ioan Pătraș, un artist local din Săpânța, a început lucrările la sculptarea unor pietre funerare în stil propriu, care să reprezinte un amestec între vinieta satirică și reprezentarea vieților sfinților. Din acest motiv, pietrele sale funerare au avut un mare succes între locuitorii acestei zone și au devenit, împreună cu creatorul lor, foarte recunoscute. Artistul s-a dedicat acestei slujbe timp de mai bine de patru zeci de ani, iar după trecerea sa în neființă, succesorul său, Pop Dumitru, a continuat să îi urmeze stilul și să înfrumusețeze an de an cimitirul cu noi și noi pietre funerare care să aline ochii privitorilor și sufletul celor ce îi duc pe cei dragi pe ultimul drum. Așa cum era de așteptat, Dumitru Pop a sculptat o piatră funerară specială pentru predecesorul său, fondatorul cimitirului, care își doarme somnul veșnic, după cum era de așteptat, în interiorul acestui cimitir.

Desigur că fiecare dintre noi jelește pe cei dragi trecuți în neființă în modul său propriu și desigur că fiecare dintre noi are dreptul să sufere după pierderea unei persoane dragi, fie că e membru al familiei sau cunoscut, însă noi suntem de părere că această idee este de mare ajutor celor ce rămân în urmă și credem că acest cimitir nu doar că îi onorează pe cei plecați dintre noi, dar aduce și o mare consolare celor rămași în urmă. Și noi am trecut, ca orice altă persoană, prin pierderea cuiva drag și, deși poate că am suferit așa cum e de așteptat, suntem de părere că, indiferent cât de mult jelim, nu îi putem aduce înapoi în viață, așa că alegem și vă propunem și vouă, să reflectăm cu toții asupra vieții răposatului, să zâmbim la amintirile frumoase pe care le avem împreună, să-i urăm o viață veșnică ușoară și, poate, să ne revedem pe lumea cealaltă.

Nu Ratați Ocazia de a Vizita Cimitirul Vesel

Dacă aveți ocazia, faceți o vizită acestui cimitir care vă va impresiona cu siguranță prin unicitatea sa și prin spiritul său vesel și unic, care celebrează pe fiecare dintre cei ce se odihnesc în pământul său! Luați-vă mai mult timp la dispoziție, să puteți citi inscripțiile, pentru că fiecare este unică și pentru că, astfel veți putea trimite un gând bun celor ce se odihnesc acolo, știind câte puțin despre viața lor. Noi vă dorim o viață lungă și fericită și aprindem o lumânare pentru toți cei care v-au venit în minte în timp ce ați citit articolul despre Cimitirul Vesel din Săpânța.

Legate de

Originea Bancnotelor din Plastic

Cele mai vechi forme de valută existente în lume au fost monedele. În unele țări, cuvintele care denumesc monedele, sau banii, în general, încă păstrează denumirea veche, adică cea care arată din ce metal erau confecționate. Spre exemplu, termenul francez pentru denumirea valutei este ”argent”, care înseamnă argint. Deși banii au evoluat enorm pe parcursul […]